Ponekad je lako primetiti kada se deca osećaju dobro u svojoj koži, a kada ne. Taj osećaj se povezuje sa samopouzdanjem.

Deca koja imaju samopouzdanje:

– se osećaju prihvaćeno i voljeno

– se osećaju samouvereno

– se osećaju ponosno na sebe i ono što rade

– misle lepe stvari o sebi

– veruju u sebe

Deca koja imaju nisko samopouzdanje:

– su samokritična i gruba prema sebi

– misle da su druga deca bolja od njih

– češće misle o stvarima koje su loše uradili, nego o dobrim

– su manje samouverena

– sumnjaju u sebe

Zbog čega je samopouzdanje važno?

Deca koja imaju pozitivno mišljenje o sebi imaju samopouzdanja da probaju nove stvari. Takođe, veća je verovatnoća da će dati sve od sebe. Ponosna su na sve što postignu. Samopouzdanje pomaže deci da se nose sa svojim greškama. Pomaže deci da pokušavaju iznova i iznova, čak i ako na početku ne uspeju u svojoj nameri. Kao rezultat svega ovoga, samopouzdanje pomaže deci da budu bolja u školi, kod kuće i sa prijateljima.

Deca sa niskim samopouzdanjem su nesigurna u sebe. Ako misle da ih drugi neće prihvatiti, možda neće ni pokušati da se pridruže. Možda će dozvoliti da se drugi ponašaju loše prema njima. Možda će im biti teško da se izbore za sebe. Ona lako mogu da odustanu, ili da uopšte ne pokušaju. Deca sa niskim samopouzdanjem se teško nose sa svojim greškama i neuspehom. Kao rezultat toga, možda neće činiti stvari onako kako bi mogla.

Kako se razvija samopouzdanje?

Deca mogu da počnu da razvijaju samopouzdanje veoma rano, ali se ono sporo razvija. Može da se razvije zato što se dete oseća sigurno, voljeno i prihvaćeno, kada beba dobije pozitivnu pažnju i brigu sa puno ljubavi.

Što je beba starija to više stvari može da uradi sama i oseća se dobro što zna da koristi nove veštine, a njihovo samopouzdanje raste kada roditelji obraćaju pažnju na to – nasmeju mu se, puste ga da pokušava iznova i iznova i pokažu da su ponosni na njega.

Kako dete raste, raste i njegovo samopouzdanje. Svaki put kada dete proba nešto novo, uradi nešto drugačije ili nauči to je prilika da njegovo samopouzdanje poraste.

Kada dete ima samopouzdanje, osećaju se samouvereno, sposobno i lakše prihvataju sebe.

Kako roditelji mogu da izgrade samopouzdanje kod deteta?

Svako dete je drugačije. Kod nekih samopouzdanje može da se javi ranije, a kod drugih kasnije. Međutim, postoje neke situacije koje detetu mogu da smanje samopouzdanje. Važno je znati da i u tim situacijama ono može da se podigne.

Evo nekih primera šta roditelji mogu da urade kako bi pomogli detetu da se oseća dobro u svojoj koži:

Pomozite svom detetu da nauči da radi stvari. U svakom uzrastu, deca mogu da nauče nove stvari. Čak i dok su bebe, učenje držanja šolje ili prvih koraka izaziva osećaj majstorstva i oduševljenja. Kako vaše dete raste, stvari poput učenja da se oblači, čita ili vozi bicikl su šanse za rast samopouzdanja.

Kada učite decu kako da rade stvari, pokažite im i pomozite u početku. Onda ih pustite da rade kako mogu i znaju, čak i ako greše. Dajte detetu priliku da uči, pokuša i da se oseća ponosno. Ne činite nove izazove previše lakim — ili previše teškim.

Pohvalite svoje dete, ali činite to mudro. Naravno, dobro je hvaliti decu. Vaša pohvala je način da pokažete da ste ponosni. Ali neki načini hvaljena dece mogu da imaju negativan efekat – poput preteranog hvaljenja ili hvaljenja samo kada se postigne željeni rezultat, važan je i trud!

Budite dobar uzor. Kada uložite napor u svakodnevne zadatke (kao što je pripremanje obroka, pranje sudova ili pranje automobila), dajete dobar primer. Vaše dete uči da se trudi da radi domaći zadatak, čisti igračke ili namešta krevet. Kada veselo obavljate zadatke (ili barem bez gunđanja ili prigovaranja), učite svoje dete da radi isto. Kada izbegavate da žurite sa poslovima i ponosite se dobro obavljenim poslom, naučite i svoje dete da to radi.

Izbegavajte oštre kritike. Poruke koje deca čuju o sebi od drugih lako se prenose na ono što osećaju o sebi. Oštre reči („Tako si lenj!“) su štetne, ne motivišu. Kada deca čuju negativne poruke o sebi, to šteti njihovom samopouzdanju. Ispravljajte decu sa strpljenjem. Fokusirajte se na ono što želite da urade sledeći put. Kada je potrebno, pokažite im kako.

Fokusirajte se na prednosti. Obratite pažnju na ono što vaše dete radi dobro i u čemu uživa. Uverite se da vaše dete ima šanse da razvije ove veštine. Fokusirajte se više na prednosti nego na slabosti ako želite da pomognete deci da se osećaju dobro u sebi. Ovo takođe poboljšava njihovo ponašanje.

Neka deca pomažu i daju. Samopouzdanje raste kada deca shvate da je ono što rade važno drugima. Deca mogu da pomognu kod kuće, da urade projekat u školi ili da učine uslugu bratu ili sestri. Pomoć i ljubaznost grade samopouzdanje i druga dobra osećanja.