Gotovo da ne prođe dan, a da nas iznova ne šokira neki novi slučaj brutalnog zlostavljanja među decom, bilo u školi, bilo na nekom drugom mestu. A za koliko tek slučajeva vršnjačkog nasilja nikada ne saznamo, jer dete ćuti i trpi?!

Statistika kaže da je svako četvrto dete u Srbiji žrtva nekog oblika vršnjačkog nasilja, što je alarmantan signal da moramo intenzivno i aktivno da se bavimo prevencijom vršnjačkog nasilja.

Udruženje ,,Drug nije meta“, se kroz mnogobrojne aktivnosti od 2015. godine bavi edukacijom i prevencijom vršnjačkog nasilja, a zbog čega je 17.05. u Domu omladine organizovalo Drugu konferenciju o vršnjačkom nasilju.

Konferenciju je otvorila Biljana Lajović koordinatorka Jedinice za prevenciju nasilja pri Ministarstvu prosvete koja je istakla značaj ove konferencije rekavši da je vrlo važno da se svi uključimo u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Prvi panel – vršnjačko nasilje od A do Š

Učesnici na prvom panelu bili su Dragan Popadić, profesor na Filozofskom fakultetu, odelenja za psihologiju, Dragana Ćorić docent pravnih nauka, predsednica Udruženja “Roditelj” i profesor Univerziteta u Novom Sadu, Smiljka Tomanović profesor na Filozovskom fakultetu, odeljenja za socijologiju. Moderator panela bila je osnivač Udruženja “Drug nije meta” Aleksandra Martinović.

Dobrodošli u KIVa školu

Nakon prvog panela prisutnima se obratila doktor pedagoških nauka i internacionalni KiVa koordinator Mari Kontio (Univerzitet Turku, Finska).

Drugi panel – primeri dobre prakse

Na drugom panelu učestvovali su Biljana Kikić Grujić, pravnik i kriminolog, Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnobnim i srednjim školama, Tijana Trajković iz „Centra za mame“ i dr Jelena Vranješević, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu, Odeljenja za pedagogiju. Moderator na drugom panelu bila je Ivana Milenković.

Log out nasilje

Nakon drugog panela predavanje je održala Ana Mirković, izvršna direktorka Instituta za digitalne komunikacije.

Podsetimo, Konferencija je okupila eminentne domaće i strane stručnjake koji su udruženim snagama preneti svoja znanja publici, studentima pedagogije i psihologije i budućim nastavnicima.

Na konferenciji koju su ove godine podržale kompanije Samsung i MediGroup, pokrenute su brojne teme koje se odnose na prevenciju vršnjačkog nasilja – kako izgraditi prijateljsku atmosferu u vršnjačkim grupama? Kako naučiti svoje dete/učenika da konstruktivno rešava konflikte? Kako da razume i uvažava druge i istovremeno poštuje sebe i svoje potrebe? Koje tehnike treba da koristimo kako bismo razvili asertivnost kod dece/učenika? Zainteresovani će ujedno biti u prilici da ovladaju veštinama rešavanja konfliktnih situacija među vršnjacima i mehanizmima za kreiranje pozitivne i inspirativne sredine za rast i razvoj dece/učenika. Zahvaljujemo se sponzorima pauze Doncafe, Aqua Viva i Plazma.