Ukoliko je vaše dete doživelo ili doživljava vršnjačko nasilje, nemojte da paničite! Vaša ključna uloga je da saslušate, smirite i garantujete sigurnost da se situacija neće ponoviti kada nasilje prijavite.

  • Saslušajte dete i uverite ga da je obraćanje vama bila ispravna odluka. Pokušajte da utvrdite činjenice. Može biti korisno da vodite dnevnik događaja koji ćete priložiti u školi.
  • Uverite dete da nasilje nije njegova krivica i da ima porodicu/roditelja koji će ga podržati. Uverite ga da nećete preduzeti ništa bez da o tome prethodno ne razgovarate sa njima.
  • Ne podstičite dete da na nasilje odgovara nasiljem. Za decu je važno da izbegavaju nasilne radnje. Ovakvo reagovanje ima negativne i nepredvidive rezultate- mogu biti još više povređeni ili mogu napraviti problem sebi. Radije im predložite da potraže pomoć.
  • Pitajte vaše dete šta želi da uradi sledeće. Pomozite im da saznaju koje sve opcije imaju; potencijalne sledeće korake koje treba preduzeti; i veštine koje mogu da pomognu u rešavanju problema.
  • Ohrabrite svoje dete da se uključi u aktivnosti koje jačaju njegovo samopouzdanje i samopoštovanje, i pomozite mu da stvori prijateljstva izvan škole (ili gde god da se vrši nasilje).
  • Razgovarajte o situaciji sa nastavnikom vašeg deteta ili odgovarajućom odraslom osobom gde god da se vrši nasilje. Svako dete ima pravo na bezbedno okruženje u kome će učiti i igrati se. Škole moraju imati politiku ponašanja koja utvrđuje mere koje će biti preduzete kako bi se sprečili svi oblici nasilja među učenicima.