Nacionalna platforma za prevenciju i suzbijanje nasilja u školama „Čuvam te“ je nedavno počela sa radom, a projekat je je pokrenula Vlada Republike Srbije uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, a na inicijativu udruženja „Drug nije meta“.

Povodom ovog projekta predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je napisala autorsko pismo u kojem je naglasila značaj platforme „Čuvam te„, a koje vam prenosimo u celosti:

Dragi građani Srbije,

Platforma „Čuvam te“ je prva nacionalna platforma za prevenciju i zaštitu od vršnjačkog nasilja u Republici Srbiji. Namenjena je deci, učenicima, roditeljima i prosvetnim radnicima, a koristiće je i ljudi iz državne uprave i lokalnih samouprava, kako bi se zajedno borili protiv ovog problema.

Pored vršnjačkog nasilja, koje jeste u fokusu ove platforme, ona je i alat koji će nam pomoći u borbi protiv nasilja prema nastavnicima i svim zaposlenima u školama širom Srbije.

Prema vršnjačkom nasilju, nasilju u školama, a posebno prema bilo kakvoj vrsti nasilja nad prosvetnim radnicima, kao Vlada, imamo nultu toleranciju. Zato smo izmenili Protokol o postupanju u ustanovi u odgovoru na nasilje, zanemarivanje i zlostavljanje, kao prvi korak ka sistemskom uređenju ovog važnog problema. Posebnu pažnju usmeravamo ka adekvatnoj komunikaciji sa decom, njihovim porodicama, građanima, pravovremenom informisanju i obezbeđivanju sigurnog mesta za sva pitanja koja se tiču ove vrste nasilja. Jedan od rezultata zajedničkog rada Vlade Srbije, sindikalnih organizacija koje predstavljaju prosvetne radnike i organizacija civilnog društva je i platforma Čuvam te.

Nadamo se da će ova paltforma omogućiti centralizaciju ovog složenog problema, sistemski pristup prevenciji, integraciju ključnih aktera (deca, nastavnici, roditelji) i to kroz kvalitetni edukativni onlajn kanal. Na ovoj platformi roditelji, učenici i nastavnici mogu naći na jednom mestu sve informacije koje se tiču vrste nasilja i postupanja u različitim situacijama, a objedinjuju sve naše resore – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, kao i Ministarstvo zdravlja. Svi oni su aktivno uključeni u realizaciju sadržaja ove platforme.

Posebno je važan segment koji se odnosi na onlajn obuke za učenike, roditelje i nastavnike. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je pažljivo kreiralo različite obuke za sve tri grupe i pozivam sve vas da ih isprobate. Za sada ih je kreirano pet, a nastavićemo da ih razvijamo i dalje u skladu sa rezultatima i iskustvima građana. Edukativni sadržaji su namenjeni svim roditeljima, nastavnicima i učenicima srednjih škola. Zbog zaštite maloletnika, a u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, deca osnovnoškolskog uzrasta će obuke namenjene njima moći da prolaze samostalno samo uz prethodnu saglasnost roditelja ili staratelja.

Platforma će vremenom biti unapređivana i na tome kontinuirano radimo. Sledeći važan korak nam je omogućavanje onlajn prijave nasilja, što će omogućiti građanima da u svakom trenutku mogu da prijave nasilje koje uključuje decu, ali i da oni lično prate tok i rešavanje svoje prijave. Time ćemo dobiti jednu potpuno novu dimenziju borbe protiv vršnjačkog nasilja, sigurnije okruženje za naše najmlađe sugrađane i mnogo kvalitetnije uslove rada za naše prosvetare.

Želim da vam se zahvalim na poseti ovoj platformi i pozovem vas da koristite sve sadržaje koje ona pruža, bez obzira na to da li ste učenik, nastavnik ili roditelj. Ovo je platforma za sve nas. Svi zajedno treba da učestvujemo u njenom daljem razvoju kako bi je stalno unapređivali. Platforma Čuvam te je vlasništvo sve dece, svih prosvetnih radnika i građana Srbije. Njena svrha je da obezbedi sigurnije okruženje, bezbrižnije školske dane i pomogne u zdravijem i lepšem odrastanju sve dece Srbije. Od srca se nadam da će tako i biti.

S poštovanjem,

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić

Tagovi: