Novi projekat na koji smo posebno ponosni: Platforma Čuvam Te

Glavna uloga platforme „Čuvam te“ jeste da na jednom mestu integriše sve potrebne aspekte temeljne prevencije i alate za suzbijanje nasilja u školama.

Platforma na jednom mestu predstavlja javnosti, a posebno ciljnim grupama – učenicima, roditeljima i nastavnicima sve preduzete mere, dostupne programe, aktivnosti i aktuelnosti, ali i kroz edukativni deo podiže nivo znanja i informisanosti o ovoj temi. Dugoročni cilj projekta, pored prevencije vršnjačkog nasilja, jeste poboljšanje komunikacije, kako u vršnjačkim grupama, tako i u kasnijem životu, sa idejom da od najranijeg uzrasta radimo na tome da svako dete odraste u
zdravog i funkcionalnog člana našeg društva.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prokomentarisala je situaciju vršnjačkog nasilja u Srbiji, kolika je važnost i značaj ovakvog projekta u našoj zemlji, ali i dala svoj komentar o samoj platformi.

– Platforma Čuvam te je prva nacionalna platforma za prevenciju i zaštitu od vršnjačkog nasilja u Republici Srbiji. Namenjena je deci, učenicima, roditeljima i prosvetnim radnicima, a koristiće je i ljudi iz državne uprave i lokalnih samouprava, kako bi se zajedno borili protiv ovog problema. Pored vršnjačkog nasilja, koje jeste u fokusu ove platforme, ona je i alat koji će nam pomoći u borbi protiv nasilja prema nastavnicima i svim zaposlenima u školama širom Srbije – rekla je
premijerka Srbije i dodala:

– Prema vršnjačkom nasilju, nasilju u školama, a posebno prema bilo kakvoj vrsti nasilja nad prosvetnim radnicima, kao Vlada, imamo nultu toleranciju. Zato smo izmenili Protokol o postupanju u ustanovi u odgovoru na nasilje, zanemarivanje i zlostavljanje, kao prvi korak ka sistemskom uređenju ovog važnog problema. Posebnu pažnju usmeravamo ka adekvatnoj komunikaciji sa decom, njihovim porodicama, građanima, pravovremenom informisanju i obezbeđivanju sigurnog mesta za sva pitanja koja se tiču ove vrste nasilja. Jedan od rezultata zajedničkog rada Vlade Srbije, sindikalnih organizacija koje predstavljaju prosvetne radnike i organizacija civilnog društva je i platforma Čuvam te.

– Nadamo se da će ova platforma omogućiti centralizaciju ovog složenog problema, sistemski pristup prevenciji, integraciju ključnih aktera (deca, nastavnici, roditelji) i to kroz kvalitetni edukativni onlajn kanal. Na ovoj platformi roditelji, učenici i nastavnici mogu naći na jednom mestu sve informacije koje se tiču vrste nasilja i postupanja u različitim situacijama, a objedinjuju sve naše resore – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, kao i Ministarstvozdravlja. Svi oni su aktivno uključeni u realizaciju sadržaja ove platforme – istakla je premijerka Srbije.

Premijerka Brnabić u svojoj izjavi dodaje da je posebno važan segment koji se odnosi na besplatne onlajn obuke za učenike, roditelje i nastavnike. Kako navodi, ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pažljivo je kreiralo različite obuke za sve tri grupe i pozivala sve da ih isprobaju.

– Za sada ih je kreirano pet, a nastavićemo da ih razvijamo i dalje u skladu sa rezultatima i iskustvima građana. Edukativni sadržaji su namenjeni svim roditeljima, nastavnicima i učenicima srednjih škola. Zbog zaštite maloletnika, a u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, deca osnovnoškolskog uzrasta će obuke moći da prolaze samostalno samo uz prethodnu saglasnost roditelja ili staratelja – rekla je premijerka i dodaje:

– Platforma će vremenom biti unapređivana i na tome kontinuirano radimo. Sledeći važan korak nam je omogućavanje onlajn prijave nasilja, što će omogućiti građanima da u svakom trenutku mogu da prijave nasilje koje uključuje decu, ali i da oni lično prate tok i rešavanje svoje prijave. Time ćemo dobiti jednu potpuno novu dimenziju borbe protiv vršnjačkog nasilja, sigurnije okruženje za naše najmlađe sugrađane i mnogo kvalitetnije uslove rada za naše prosvetare.

Na incijativi i realizaciji platforme CUVAM TE aktivno je bilo ukljuceno i Udruznje Drug nije meta, ciji osnivac Aleksandra Martinovic kaze:

-Ponosni smo na cinjenicu da je Vlada republike Srbije, na celu sa premijerkom Anom Brnabic, preduzela znacajan I odlucan korak u prevenciji vrsnjackog nasilja. Platforma “Cuvam te” je vrlo
slozen projekat koji u sebe ukljucuje vise razlicitih aspekata (edukativni, informativni i prijavni) kao i ucesnika (deca, nastavnici i roditelji) pa je samam tim izazov za resavanje tako sistemskog problema za sve nas bio veliki. Udruzenim delovanjem vladinog i nevladinog sektora usli smo u
proces ozbiljnog bavljenja i tergetiranja problema vrsnjackog nasilja koji se decenijama drzao po strani. Platforma “Cuvam te” je poruka svima da su deca nas prioritet I nasa buducnost – bezbedna deca koju svi zajedno CUVAMO. Ovom prilikom pozivam sve roditelje, decu I nastavnike, ukoliko imaju bilo kakav problem sa vrsnjackim nasiljem i generelano sa nasiljem u skolama, da prva adresa pomoci bude cuvamte.gov.rs jer vas tamo cekaju sva neophona resenja, saveti i podrska.