U savremenom dobu u kojem živimo, u 21. veku, kada kažemo internet ili povedemo razgovor o njemu, prvo na šta se zapravo pomisli jesu društvene mreže. Ipak, da li su one ono najbolje što od interneta možemo dobiti?

Koliko ste samo puta u razgovoru sa nekim starijim čuli sada već čuvenu rečenicu „Eh, da je nama tada bilo interneta!“ Ova naizgled jednostavna i dosadna rečenica zapravo govori mnogo o nama samima i našim navikama.

Za one koji nam tu rečenicu ponekad izgovore, internet predstavlja nešto veliko, prepuno mogućnosti. Zašto je onda za nas drugačije? Zašto sve mogućnosti koje nam internet nudi u najčešćem broju slučajeva svodimo na beskrajno skrolovanje početnih strana na društvenim mrežama, dvostruku klik ili palac za „lajkovanje“ slika?

Prema zvaničnim podacima Srbija je prva u regionu i deseta u svetu na skali razvoja informacionih tehnologija. Ove statistike deluju vrlo impozantno. Možda bi i bilo tako, kada bismo umeli da vreme provedeno na internetu pametno iskoristimo.

Kako vreme na internetu možemo pametno iskoristiti?

Najpre, vreme provedeno na internetu možemo pametno iskoristiti za samopromociju. Opet, s obzirom na vreme u kojem živimo, samopromocija je vrlo važna. I što je možda još bitnije reći, ne predstavlja ništa negativno. Odavno je prošlo vreme u kojem je bilo moguće da se o nama čuje samo zato što smo najbolji u selu, gradu… Danas, osim ukoliko nismo vrhunski sportista, za nas će se vrlo teško čuti, bez obzira na to koliko smo dobri u tome što radimo.

Ukoliko želite da na bilo koji način sada, ili u budućnosti unovčite ono čime se bavite, bilo da je u pitanju nešto što vam je profesija, ili ono što vam je neka vrsta hobija, morate raditi na samopromociji, a internet je idealno mesto za to. Promovišite sebe i ono u čemu ste najbolji, i pametno iskoristite tako beskrajni marketinški prostor koji vam internet nudi.

Frilens platforme i zarada na internetu

Još jedan od načina na koji vreme provedenoi na internetu možete unovčiti jeste i pomoću frilens platformi. Na internetu ih ima nekoliko, a na našem prostoru najpopularnije su „Freelancer“, „Upwork“, kao i u poslednje vreme sve popularnji „Anomadic“. Ovakve platforme nude velike mogućnosti za onlajn zapošljavanje najrazličitijih profila. Na njima posao mogu naći: kopirajteri, prevodioci, dizajneri, pisci, grafički dizajneri, programeri… Na ovakvim platformamam možete pronaći najrazličitije poslove, od onih najjednostavnijih poput unošenja podataka, pa sve do onih najplaćenijih poput programiranja ili, na primer, posla virtuelnog asistenta.

Beskrajni izvor informacija

Ono što nam internet svakodnevno nudi, a čega kao da nismo dovoljno svesni, jeste beskrajno mnogo informacija. U dvadeset i prvom veku informacije su valuta, informacije i zanje su moć. Osim što se na internetu možete u bukvalno deliću sekunde informisati o bilo čemu na ovom svetu, na internetu možete i ozbiljno unaprediti svoje znanje.

Vreme provedeno na internetu možete iskoristiti i za učenje jezika. Sajtovi sa lekcijama, testovima, audio i vizuelnim sadržajem… dostupno vam je sve, potrebno je samo da se tome posvetite.

Kvalitetna zabava

Ako pak nemate proizvod koji želite da brendirate i prodate, ili jednostavno ne želite da učite, na internetu se možete kvalitetno zabaviti. Beskrajno mnogo filmova, serija, snimljenih koncerata i predstava, muzičkih ploča… Sve to dostupno vam je na samo jedan klik. Ukoliko imate dete, ne morate mu pustiti pedeseti put zaredom istu igricu ili crtani, pustite mu, na primer, neki dokumentarni film o biljkama ili životinjama koji će mu pomoći da spozna i sazna svet oko sebe.

Dostupno nam je apsolutno sve. Na nama je samo da pametno biramo.

Korišćenje digitalnih tehnologija u konstruktivne svrhe važna je tema regionalne konferencije ,,Diskonektuj nasilje“ podržane od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Konferencija se organizuje 29. marta u Muzeju nauke i tehnike, sa početkom u 10 časova.

Domaći i reginalni stručnjaci naći će se u ulogama predavača i panelista, dok će u publici biti nastavni kadar.

Tagovi: