Udruženje „Drug nije meta“ započelo je realizaciju projekta ,,Podeli prijateljstvo“ koji za cilj ima afirmaciju drugarstva, zajedništva i učenja mladih o značaju deljenja. Učenicima uključenim u projekat u školama su podeljeni ,,rančevi prijateljstva“ sa poklonima koje treba da podele tako što sadržaj jednog ranca dele dva učenika.

Na ovaj način udruženje „Drug nije meta“ želi da motiviše mlade da nauče da se dogovore, podstakne asertivnu komunikaciju u školskoj sredini i utiče na poboljšanje odnosa među vršnjacima.

U prvoj fazi projekta udruženje je uključilo 2.500 učenika srednjih škola i to učenike iz Vazduhoplovne akademije, Medicinske škole ,,Nadežda Petrović“ i Šeste beogradske gimnazije.

Ideja je da se učenicima priredi nesvakidašnje iskustvo, koje će ih zainteresovati, obradovati i istovremeno podstaći da razmisle o pravim životnim vrednostima.

– Kako se prevencijom vršnjačkog nasilja bavimo još od 2015. godine, iza nas je zaista mnogo edukacija koje tretiraju ovaj problem. Ipak, na osnovu iskustva koje smo na terenu stekli, apsolutno smo sigurni da je za preveniranje ovog gorućeg problema podjednako važno, ako ne i važnije, govoriti o značaju drugarstva i vratiti mu mesto koje zaslužuje u sistemu vrednosti. Projekat ,,Podeli prijateljstvo“ je pilot projekat, ali smo već sada sigurni da je ovako nešto potrebno svakom detetu u Srbiji, zbog čega ćemo se truditi da postane tradicionalan, kažu iz Udruženja ,,Drug nije meta“.

Jako je važno da svi shvatimo da su deca i njihova budućnost odgovornost svih nas u Srbiji, upozoravaju iz udruženja.

– Ako ne usmerimo sve snage ka tome da naučimo decu pravim vrednostima, ne sme da nas čudi kad se okrenu pogrešnim. U kakve će ljude naša deca odrasti, zavisi od svakog člana našeg društva, zbog čega je neophodno da za sve nas prioritet da omogućimo da današnja deca kroz desetak godina postanu ljudi na koje ćemo biti ponosni.

Ovogodišnji partneri projekta su kompanije Jaffa, Samsung, EMS i Coca-Cola, a sve škole zainteresovane da se uključe mogu se prijaviti na mejl office@drugnije meta.rs.

Podeli prijateljstvo
Podeli prijateljstvo
Podeli prijateljstvo
Podeli prijateljstvo
Podeli prijateljstvo
Podeli prijateljstvo
Podeli prijateljstvo
Podeli prijateljstvo
Podeli prijateljstvo

Prethodna
Sledeći

Tagovi: