Foto: Freepik

Emina Beković iz Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu je govorila o tome kada je pravo vreme da deca otvore profile na društvenim mrežama.

“ Ono što je bitno jeste da i same privatne kompanije, koje su vlasnici tih društvenih mreža, propisuju svojim pravilima da dete koje ima ispod 13 godina ne bi trebalo da ima profil na društvenoj mreži. Pre svega, zbog velikih zloupotreba, jer dete u tom izrastu, pre trinaeste godine, nije psihički zrelo da podnese sve te zloupotrebe i da se nosi, u stvari, sa svim tim opasnostima koje vrebaju. Ono što je bitno jeste da, pre svega, roditelji znaju da dete ne treba da ima profil pre trinaeste. U svakom slučaju, u praksi se to dešava, ali ako se već i napravi detetu profil ili ako se odluči da dete ima profil na društvenoj mreži, ono što je bitno jeste da roditelj kontrološe“ ističe Beković i objašnjava na koji način treba paziti na ponašanje deteta na društvenim mrežama.

“ Da li će on biti prijatelj sa svojim detetom na društvenoj mreži, da li će imati lozinku. Znači bilo koji način nadzora i kontrole je jako bitan. Ovo sad povlači i ono da roditelji, tamo gde vam je detge, u stvari morate i vi da budete, jer drugačije ne možete da pratite aktivnosti. Takođe, najbitnije jeste poverenje, razgovor sa detetom. Danas roditelji moraju da promene komunikaciju u smislu da to nije više da ga fizički prate i posmatraju sa prozora zgrade gde se on igra, već komunikacija treba da ide u smeru, šta radiš na internetu, sa kim četuješ, šta voliš da gledaš, hajde zajedno da pogledamo, hajde pokaži mi tog jutjubera da vidimo njegov profil na nekoj društvenoj mreži, da vidimo šta njega interesuje, zašto to tebe interesuje… Prosto roditelji moraju da se potrude da uđu u taj onlajn svet svog deteta i da ga nauče pre svega da internet nije samo zabava i da nisu samo pozitivne stvari, već da tu postoje brojne opasnosti koje smo maločas naveli. Naravno roditelj mora da zna koje su mere zaštite kada je u pitanju internet i bezbedno korišćenje digitalnih tehnologija.“

Tekst je preuzet sa sajta cuvamte.gov.rs