Projekat „Treninzi prijateljstva“ se bavi informisanjem i edukacijom dece i mladih školskog uzrasta. Projekat čini skup edukacionih treninga (interaktivno predavanje i dve radionice), koji se održava u školama.
Program projekata vezan je za pomeranje fokusa sa didaktičkih i ustaljenih priča o nasilju, njegovom porastu i alarmantnim statistikama na rešavanje samog problema – na komunikacione odnose među decom i mladima, ovladavanje veštinama komunikacije, prepoznavanje začetaka nasilja u komunikaciji i nuđenje rešenja da se ono spreči.
Na treninzima se sa učenicima, kroz primere koji su njima bliski i poznati, prenose znanja i veštine o prevenciji vršnjačkog nasilja, suzbija se želja za nasilničkim obrazcima, jača se samopouzdanje i ohrabruju se da se bore za svoja prava i potrebe, bez ugrožavanja prava drugoga.

U organizaciji udruženja “Drug nije meta” i u saradnji sa opštinom Palilula realizovani su treninzi sa ciljem prevencije vršnjačkog nasilja u svim srednjim školama na teritoriji opštine.

Treninzi namenjeni afirmisanju prijateljstva, jačanju zajedništva u školskoj sredini i prevazilaženju konfliktnih situacija, održani su u:

Železničko-tehničkoj školi;

Srednjoj tehničkoj PTT školi;

V beogradskoj gimnaziji;

Elektrotehničkoj školi Rade Končar i

Poljoprivrednoj školi sa domom učenika PKB.

Na treninzima na kojima je prisustvovalo oko 150 učenika, učenici su stekli znanje i veštine neophodne za konstruktivno rešavanje konfliktnih situacija, unapređenje odnosa u vršnjačkim grupama i poboljšanje školske atmosfere.

Sve navedeno uticalo je na podizanje nivoa bezbednosti za rast učenika u srednjim školama na teritoriji opštine i razvoj njihovih potencijala.

Tagovi: