Nakon uspeha koji je postignut  2017. i 2018. godine kada su održane prve dve konferencije o vršnjačkom nasilju, a na kojima je prisustvovalo oko 1000 učenika osnovnih i srednjih škola, Udruženje „Drug nije meta“ i ove godine oraganizovalo je konferenciju o vršnjačkom nasilju.

Konferenciju je svečano otvorio zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je istakao kako se protiv svakog nasilja treba odlučno boriti. Posebno je istakao vršnjačko nasilje i napomenuo kako se ono mora iskorenjivati, i da će današnja konferencija biti uspešna ako sa nje izađemo sa saznanjem da svako nasilje treba prijaviti, da to nije sramota, i da je društveno odgovorno prijaviti nasilnika, jer je to pomoć i za nas i za njega.

Važno je prijaviti svako nasilje

Učesnici prvog panela na konferenciji bile su Ljubica Bogetić, psiholog i autor programa prevencije vršnjačkog nasilja; dr Željka Košutić iz Instituta za mentalno zdravlje i Sonja Marić direktorka sektora za marketing i korporativne komunikacije UNIQA osiguranja.

Učesnice prvog panela konferencije istakle su kako je najbitnije prijaviti svako nasilje, bez obzira na to u kom se obliku ono javlja.

Istaknuto je kako prema podacima sprovedene ankete roditelji vrlo često nisu svesni kako su i zašto deca osigurana školskim osiguranjem. Sonja Marić, direktorka sektora za marketing i korporativne komunikacije UNIQA objasnila je šta obuhvata školsko osiguranje za mlađu i stariju decu.

Željka Košutić govorila je o idealnom obliku prve reakcije deteta kada do nasilja dođe, kao i simptomima po kojima se može prepoznati da je dete žrtva vršnjačkog nasilja.

Velika moć svega što objavimo na društvenim mrežama

Ana Mirković, psiholog i direktorka Instituta za digitalne komunikacije održala je predavanje na sledeće teme: Šta je digitalno nasilje i zašto je ova vrsta nasilja specifična? Da li je i koliko vršnjačko nasilje u svetu u porastu?

Sa prisutnima u Domu omladine Ana Mirković je na vrlo zanimljiv i interaktivan način razgovarala o digitalnoj komunikaciji i temi korišćenja društvenih mreža. Posebno je istakla koliko je velika moć svega što objavimo na društvenim mrežama.

Ana je ukazala na minimalnu konverzaciju među mladima, i sve popularnije skraćivanje iskaza u pisanoj komunikaciji, koje je propraćeno potpunim urušavanjem gramatike i pravopisa, a često se svodi i na upotrebu lajkova ili emotikona umesto iskaza. Govorila je i o sve prisutnijoj „mobil fobiji“, odnosno strahu od gubitka mobilnog telefona koji je sve prisutniji kod mlađih generacija.

Pozitivni primeri iz prakse

Konferecnija  je nastavljena pričom o digitalnom nasilju, svim njegovim oblicima i krajnjem negativnom ishodu do kojeg može doći nakon duže izloženosti digitalnom nasilju, ali i najtežim zabeleženim slučajevima, koji su se završili samoubistvom žrtve koja je trpela neki od oblika digitalnog nasilja.

Nakon ovoga na binu je sa svoja dva učenika izašla nastavnica Dragana Možek. Ova nastavnica Desete beogradske gimnazije, koja je pre par meseci pokrenula jedinstvenu akciju sakupljanja novca kako bi svi učenici jednog odeljenja otišli na maturantsku ekskurziju, podsetila je prisutne zbog čega se odlučila na pokretanje takve akcije.

Učenici Dragane Možek rekli su da njihovo odeljenje nije ništa drugačije od ostalih, već da su oni samo složno odeljenje, i da smatraju da je to što su uradili za drugove iz odeljenja nešto što je normalno i što svi treba da rade.

Na završetku konferencije sa okupljenima su se družili i poznati influenseri Baka Prase i Va Vana koji su sa prisutnima podelili iskustva na temu prijateljstva, načinu komunikacije među mladima i o porastu digitalnog nasilja među vršnjacima.

Ovogodišnja konferencija organizovana je u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz podršku UNIQA osiguranja, dok je generalni sponzor bila kompanija „Honor“.