verbalno nasilje

Polazak u peti razred nije samo prelazak u starije razrede već i vreme kad se dešavaju burnije fizičke i psihičke promene kod dece. Sužava se i krug druženja pojedinca sa ostalima. Dete tada bira da vreme provodi sa onima koji imaju slična interesovanja. Tako nastaju male grupe učenika koji žele da ostanu onakvi kakvi su i one veće u kojima se prilagođava zahtevima grupe da bi bio prihvaćen.

Dečak N. je bio lepo vaspitan, pomagao je drugima, slušao kad nešto pričaju, nikome nije govorio ništa ružno. Čak je pokušavao da savetuje drugare ako su imali problem. Nije se isticao trčanjem i guranjem po hodniku, psovkama, zadirkivanjem devojčica ili raspravom sa nastavnicima kad nije bio spreman za odgovaranje. Ovo radi dobar deo dečaka u starijim razredima osnovne škole. Sve to što nije radio kao većina bio je povod da dobije verbalne uvrede od svojih drugara koji su po malo bili i ljubomorni što devojčice vole da su u društvu dečaka N. Uvredekao što su: “Nemaš pojima da igraš fudbal.“ „Ajde ćuti ti si budala!“ i slične bile su svakodnevne.

Učenik N. je pokušavao da na pristojan način odgovori na uvrede, ali mu to nije poboljšalo odnos sa većinom dečaka. To ih je ohrabrilo da nastave sa istom, napadačkom pričom. On ih je onda ignorisao, ali ni to nije pomoglo. Grupi koja vređa priključili su se i dečaci iz drugih razreda tako da je stvar po dečaka N. postala zaista opterećujuća. Sve je trajalo nekoliko meseci. On se nije žalio tako da nisu znali ni roditelji ni nastavnici.

Najzad se obratio razrednom starešini, psihologu škole, roditeljima. Pokrenuti su česti razgovori sa dečacima koji su bili nepristojni prema N. Održavane su i radionice na temu vršnjačkog nasilja. U cilju zbližavanja dece, prihvatanja različitosti i uvažavanja individualnosti Đački parlament se angažovao kod održavanja školskih priredbi, izleta, izložbi, gde su učesnici bili svi oni koji su nepromišljeno prozivali N. Krug verbalnih napada se smanjio, ali ne i nestaao.

Dečak N. je naučio mehanizme verbalne odbrane mada je nasilje ostavilo na njega dubok trag i posle par godina – bila su to neprijatna traumatična sećanja i osećaj koji se vraaćao kada napadačke i ružne reči prođu kroz njegovu glavu.

Tekst je preuzet sa sajta cuvamte.gov.rs