Emina Beković iz Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu u okviru Ministrastva trgovine, turizma i telekomunikacija objasnila je, upozorila i apelovala na sve roditelje, ali i decu, gde i na šta treba obratiti pažnju kada je reč o prijavi nasilja na Internetu.

„Ovim putem bih apelovala i na decu, ali i na roditelje, kao i na nastavnike da uvek prijave bilo kakav oblik nasilja, jer ako je to danas neki vaš drug ili drugarica, prijatelj… Sutra možete to biti i vi. Zato tim prijavljivanjem sugerišemo da to nije dobro ponašanje, da to nije prihvatljivo ponašanje i da mu treba stati na put i suzbiti ga“, objašnjava Beković.

Emina Beković dodaje da je kod prijave jako bitno da se sačuvaju dokazi, odnosno da se sačuvaju te neprimerene poruke, fotografije ili šta god da je drugo u pitanju.

„Jako je važno da se naprave svi skrinšotovi i da se pošalje ili policiji, ili Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu u zavisnosti od toga kome se prijavljuje to nasilje jer bez tih dokaza znači da ne postoji ni slučaj“, savetuje Beković i dodaje:

„Svako može da nam se obrati i potraži pomoć, mi smo imali i dosta prijava od nastavnika koji trpe nasilje putem interneta i tu smo za svakog ko želi da se posavetuje, da dobije neku pomoć što se tiče tehničkih stvari i da pomognemo koliko možemo razgovorom i pričom“.

Beković ističe da je Centar anonimam, što znači da svako dete može da pozove i ispriča svoj problem, ne mora uopšte da se predstavi, bitno je da iskaže šta mu se desilo kako bi dobilo adekvatnu pomoć i da mu se na neki način ukaže koji su sledeći koraci koje treba da preduzme ili da preduzme sam Centar te korake preduzme umesto deteta koje je žrtva nasilja i kome je potrebna pomoć.

Tekst je preuzet sa Nacionalne platforme za prevenciju nasilja u školama „Čuvam te