Konferencija „Čuvam te“ je održana 21. aprila u Domu omladine Beograda, a otvorila ju je predsednica Vlade Ana Brnabić koja je tom prilikom i izjavila da Vlada ima nultu toleranciju za vršnjačko nasilje. Takođe, ona je ukazala na značaj ove platforme koja je namenjena deci, učenicima, roditeljima, prosvetnim radnicima, ali i državnoj upravi i lokalnoj samoupravi kako bi se sistemski borili protiv sistemskog problema.

Predsednica Vlade je istakla da se važnost ovog problema za Vladu Srbije najbolje vidi što se oko tog projekta okupilo sedam ministarstava – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo pravde.

Foto: Milana Pavković

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je takođe učestvovala na konferenciji i tom prilikom rekla da je ključ uspeha svih inicijativa u međuresornoj saradnji, da se čitavo društvo uključi i shvati opasnost od nasilja.

Foto: Milana Pavković

Na konferenciji su govorili i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja doc. dr Predrag Sazdanović, državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić i državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović.

Konferencija je organizovana u okviru rada Nacionalne platforme za prevenciju nasilja koje uključuje decu “Čuvam te”, a bila je namenjena prosvetnim radnicima. Posetioci konferencije su dobili značajne informacije i odgovore na pitanja o oblicima nasilja, prepoznavanju i postupanju u slučajevima nasilja koje uključuje decu kao i prevenciji nasilja, u skladu sa zvaničnim procedurama nadležnih resora.

Foto: Milana Pavković

Na konferenciji je održano i tri panel diskusije na kojima se razgovaralo o zakonskom okviru u oblasti zaštite dece od nasilja, fenomenu vršnjačkog nasilja i radu i značaju nacionalne platforme “Čuvam te”.

Prvu panel diskusiju pod nazivom ,,Zakonski okvir u oblasti zaštite dece od nasilja“ moderirala je doc. dr Snežana Vuković, šefica Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju. Na ovom panelu razgovaralo se o zakonodavstvu kada je reč o zaštiti dece, kako u obrazovnom sistemu, tako i uopšte. U diskusiji su učestvovali Milja Krivokuća, savetnica u Odseku za ljudska i manjinska prava u obrazovanju, Olivera Zečević, šefica Odseka za prevenciju i suzbijanje maloletničke delikvencije u Upravi kriminalističke policije, Vukota Vlahović, šef Odseka za upravno-nadzorne poslove u oblasti porodično-pravne zaštite i dr Dragana Ćorić, profesorka Pravnog fakulteta u Novom Sadu i autorka tzv. Aleksinog zakona.

Foto: Milana Pavković

Nakon nje, usledila je druga diskusija koja nosi naziv “O Fenomenu vršnjačkog nasilja”. Kao što i sam naziv govori, u ovoj diskusiji se govorilo o pojmu vršnjačkog nasilja, njegovom suzbijanju i prevenciji. O tome su više rekli panelisti Irena Mučibabić, stručna saradnica muzičke škole “Stanislav Binički” i spoljni saradnik za zaštitu od nasilja i diskriminacije, Nada Maletić, ispred Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, dr Jelena Janković, v.d. pomoćnika ministra iz Sektora za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja i Biljana Kikić Grujić ispred Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama. Moderator panela je takođe bila doc. dr Snežana Vuković, šefica Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju.

Foto: Milana Pavković

Treću panel diskusuju, kojom se konferencija i zatvorila, vodio je suosnivač Kampstera Miloš Jovanović, a njegove sagovornice na panelu „Zajedno smo jači!“ bile su Jovana Cilić Radonjić, direktorka jedinice za implementaciju strateških projekata iz Tima za obrazovanje Vlade Republike Srbije i Dragana Bećić, pomoćnica direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Foto: Milana Pavković

U ovkviru konferencije održano je i predavanje na temu prevencije vršnjačkog nasilja koje je održala Tatjana Đurašković, šefica Odseka za suzbijanje nedozvoljenih i štetnih sadržaja na internetu u Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala MUP-a.

Foto: Milana Pavković

Udruženje “Drug nije meta” je bilo i jedan od organizatora konferencije „Čuvam te“.

U martu 2021. godine, Vlada Srbije je, uz podršku Kancelarije za IT upravu, pokrenula nacionalnu platformu za prevenciju nasilja u školama „Čuvam te“ za podršku i edukaciju roditelja i nastavnika, a u čijoj izradi i radu učestvovuje i udruženje „Drug nije meta“.

Foto: Milana Pavković