Biti roditelj jedan je od najlepših životnih „zadataka“ , ali sigurno i jedan od najtežih – koliko težak shvatimo tek kad dobijemo svoje dete, iako su nas na to svi upozoravali. Mnogo je situacija u kojima jednostavno nemamo pojma šta je ispravno uraditi, preipitujemo se, vagamo i na kraju brinemo da li smo doneli dobru odluku, ali jedno je sigurno – neki roditeljski postupci, bez obzira što dolaze iz ljubavi i brige, zaista su loši za dete.

Oni su vodiči, a ne  čarobna zaštita od svih mogućih loših iskustava

Roditelji često iz bojazni da njihovo dete ne doživi loše iskustvo uskaču i rešavaju sve moguće i nemoguće situacije. Za dete je to kratkoročna zaštita, ali nažalost dugoročno, u kasnijim fazama života, ova deca imaju ozbiljne probleme i padove kada iskuse život u punom smislu – i dobrom i lošem.

Nije moguće da roditelj zaštiti dete od svih negativnih stvari, loših iskustava, razočarenja, problema, a nije ni dobro. Ovakvim ponašanjem roditelj onemogućava sopstveno dete da se razvija, sazreva i samostalno procenjuje i preduzima korake kako bi rešilo neku životnu situaciju. Zato dobro razmislite sledeći put kada potrčite da rešite detetu problem na koji je naišlo – želite da odgajite samostalnu i sposobnu osobu, a ne nekoga ko će suočavanje sa svim životnim izazovima preplakati bez mogućnosti i veštine da bilo šta reši.

⇒ Ne dozvoljavaju da iz prevelike ljubavi stvore čoveka koji ne ume da prihvati da nije uvek sve kako želimo

Roditelji koji na svaki znak svog deteta odmah nalaze način da ispune želju, bez obzira da li je reč o novim igračkama, mobilnom telefonu, potpuno nepotrebnom hiru ili odbijanju nečega što roditelj smatra zaista važnim, ovakvim ponašanjem uče dete da će u životu sve biti onako kako žele da bude. Nažalost, kada odrastu, deca koja su ovako vaspitana imaju probleme u školi, na poslu, u braku, jer nisu svi ljudi na koje naiđu voljni da im kao i mama i tata ispune sve potrebe bez odlaganja i na njima potreban način.

Ovo iskustvo je veoma traumatično i predstavlja ,,hladan tuš“ realnosti koji mnogi izuzetno teško prihvate zbog čega su skloni depresiji, osećanju da ih niko ne voli, da nisu dovoljno cenjeni…


PROČITAJTE JOŠ VAŽNIH TEMA ZA RODITELJE: 

1. DECA SU NAŠ SVET, ALI ŠTA KAD MORAMO DA IH KAZNIMO?
2. KLJUČ KOMUNIKACIJE U DIGITALNOM DOBU
3. KAKO ZNATI DA DETE TRPI VRŠNJAČKO NASILJE?


⇒ Ne očekuju da njihovo dete bude najbolje u svemu

Oni žele da se njihovo dete potrudi, da pokaže preduzimljivost, želju za napredovanjem i da sve od sebe, bez obzira da li je to učenje, sport ili neke druge vannastavne aktivnosti. Na ovaj način, oni pripremaju dete za život i uče ga da je za sve što nam je važno, bitno da se potrudimo.

Nikada na pokušaj deteta da ispriča nešto što mu je važno ne kažu ,,ne mogu sada“

Čak ni onda kada zaista ne mogu. Jer znaju da ako to urade smanjuju verovatnoću da dete sledeći put poželi da im ispriča šta je to Ana iz odeljenja smešno rekla na času matematike ili kako je bilo na rođendanu. Na prvi pogled, ove teme deluju kao nevažne, ali upravo se kroz njih stiče odnos poverenja, razvija kritičko mišnjenje i životni stavovi; upravo kroz njih roditelj saznaje detalje o detetovom životu van kuće, zbog čega su zapravo izuzetno važne.

Ne prete drugim roditeljem

,,Videćeš kad mama/tata dođe“ kući rečenica je koju dobar roditelj ne sme da dozvoli sebi ni u trenutku najveće nemoći. Roditelji su partneri u vaspitanju, a ne dobar i loš policajac, a ukoliko pretite detetu drugim roditeljem stvarate mu strah od njega, što je ne samo loše za dete, nego i ružno prema partneru, a sa druge strane, detetu priznajete svoju nemoć da samostalno rešite problem i prebacujete odgovornost na drugog roditelja.

Nisu uspaničeni kad se njihovo dete dosađuje

Mama i tata su uvek tu da uskoče kada dete ne zna šta bi sa sobom – da ponude igračku, da se zajedno igraju, osmisle šta bi mogli da rade… Ovo jeste važno, ali nikako nemojte preterivati. Veoma je važno da dete samostalno nađe način da se zabavi i ukoliko mu nikada ne ostavite prostor da to radi, verovatno i neće. Psiholozi odavno ističu značaj ,,dečje igre“ u razvoju kreativnosti i motoričkih veština, a svi znamo da se najlepše dečje igre rađaju iz dosade. Zato se opustite i pustite da vašem detetu bude dosadno – učinićete mu uslugu.

Tagovi: